Endodonti Nedir?
Diş hekimliği uzmanlık alanlarından olan Endodonti, hastalıklı veya hasar görmüş bir dişi çekmek yerine daha fazla zarar görmesini engelleyerek doğal dişi kurtarma operasyonu yapan alandır. Endodontistler dişteki enfeskiyosunu ve çürüğü temizleyerek diş kökünü kurtarmayı hedefler. Gerekirse bunun için ameliyat yapar ve restorasyon işlemini tamamladıktan sonra tedaviyi sonlandırır. Kök kanal tedavisi bu uzmanlık alanına dair en çok bilinen tedavi yöntemlerinden biridir.
Endodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Yaralanma nedeniyle hasar görmüş dişlerin kurtarılmasında
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi enfekte olmuş veya çürümüş dişleri onararak kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi sırasında dişin sert dokusunun içindeki kök kanalı adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku olan pulpa ile diş siniri çıkarılır, dişin içi temizlenir ardından açılan boşluk doldurulur.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dişin durumunun diş hekiminiz tarafından tespit edilip kanal tedavisinin önerilmesinin ardından, bir endodontist tarafından tedaviye başlanır ve tedavi dişin durumuna göre bir ya da daha fazla seansta tedavi edilir.
İlk olarak tedavi yapılacak alan uyuşturularak ağrı duymamanız sağlanır, ardından çürük var ise temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşmak için diş kuron kısmından açılır.
Radyografi (röntgen) çekilerek kanal uzunluğunun tespit edilir.
Kök kanallarının içeriği (pulpa dokusunun) çıkarılarak temizlenir ve çeşitli el aletleri ve döner aletler kullanarak kök kanallarının şekillendirilir.
Kök kanallarının dezenfeksiyonu yani bakterilerden arındırılması sağlanır ve kanallar çevre dokular ile uyumlu bir malzeme ile doldurulur.
Tedavi, dişin durumuna göre 1–3 seans arasında sürebilir.
Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir. Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır.
Ağır iltihap vakalarında, diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir.
Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca kullanmamaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir.
Kanal tedavili bir diş, hiç tedavi edilmemiş bir diş gibi yıllarca hizmet edebilir. Kök kanal tedavili dişlerde de herhangi bir diş gibi çürük ya da kırık oluşabilir ve diş eti açısından problemli olabilirler. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmelidir.
Düzenli olarak dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve doktorunuza kontrole gidilmelidir.
(Türk Endodonti Derneği)
Kanal Tedavisi Acı Verir mi?
Her ne kadar kanal tedavisi ağrılı bir prosedür olarak bilinse bile, normal bir dolgu işleminden daha fazla ağrıya ve acıya yol açan bir işlem değildir. Hissedilen acı, ağrı ve hassasiyet zaten mevcut olan iltihap ve enfeksiyondan kaynaklanır.
Kanal tedavisinin tamamlanmasını takip eden ilk birkaç gün boyunca, özellikle de temizlenmiş bir enfeksiyon durumu mevcut ise bölgedeki dokuda hassaslık olabilir. Bu ağrı, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilir.